I somras blev jag intervjuad av Hjaldar Giljarås på StilVerandan. En Youtube-kanal om stil och ett gott liv. Det sändes i två avsnitt. Du hittar länkar här. Jag passar idag också på att illustrera det jag säger i intervun med några bilder. Kläder är ju trots allt rätt visuella.
Här kan du lyssna på avsnitt 1.
Och här kan du lyssna på avsnitt 2.
Här följer bilder som illustrerar det jag säger. Om du lyssnar på intervjun kan du samtidigt rulla ner och följa med i bilderna.
Alltid knästrumpor
En gentleman visar aldrig hud mellan strumpan och byxan. Endast om han bär shorts.
Manchesterbyxor är svåra att hitta begagnade
Men å andra sidan är det inte mycket till kvalitet i nya s.k. kvalitetsmanchesterbyxor heller. Dessa köpte jag i vintras. Materialet börjar redan att släppa. Kolla också knapphålet. Det behövde lagas efter att jag haft byxorna EN gång!
Bästa tipset: Köp en väst att matcha eller kontrastera med
Det funkar lika bra med en slipover…
… men det blir mycket billigare
Vilket är ditt favoritkap?
En manchesterkavaj av märket Ermenegildo Zegna, fyndat för 250 kr på Stadsmissionen.
Riktiga loppisfynd:
Två 40-talskostymer för 250 kr och en skräddarsydd smoking från 1941 för 150 kr. Det är lagom dyrt.
Billiga och halvdyra klockor duger bra
De här har kostat från 150 kr till 10.000 kr.
Håll ihop läder och metall
Guld eller vitmetall rakt igenom. Brunt eller svart läder rakt igenom.
Här börjar avsnitt 2. Byt program.
Köp begagnade kvalitetsskor
Med en skotöjare kan du utvidga skorna max en halv storlek.
Investera i randsydda skor
Det är lätta att sula om ett par randsydda skor. Är ovanlädret limmat mot sulan är det omöjligt.
Skaffa dig en bra ändringsskräddare
Är man lika lång som jag måste man nästan alltid förlänga ärmar och byxben. Då kan man få offra slagen på byxorna, eller göra ett litet fuskslag.
Små hål kan en konststoppare laga nästan helt osynligt.
Mina hatobjekt
Trekvartsbyxor stör mitt öga. De varken börjar eller slutar snyggt. Låt hantverkarna få ha sina arbetsbyxor i fred. De har dessa av säkerhetsskäl.
Klädernas ”Gyllene snitt”?
Vem var det som tog måtten egentligen?
Och 2010-talets urväxta mode är helt förfärligt. Knäppeknappen ska sitta vid naveln. Skjortan ska inte synas under västen. Tänk att mannen här till vänster ansågs vara en av landets mest välklädda artister. Urrrk. Tacka vet jag Hollywoodgrabbarna från femtiotalet till höger.
Börja bära hatt
Första gången du går ut i hatt känner du dig såhär. Du tror att alla glor på dig. Men tro mig, det gör de inte alls. De är fullt upptagna med hur de själva ser ut.
Börja med en billig stråhat eller en exklusivare Panamahatt på sommaren. Det känns helt naturligt.
Sen kan du börja köpa hattar för hela året. Du hittar lätt en fin hatt för 250 kr.
Man kan t.o.m. ha hatt till en jacka.
-Ska du på bröllop? frågar folk. Så ovanligt är det med en blomma.
Jag går nästan aldrig ut utan en blomma – boutonniere – i knapphålet. Det är alltid fejkblommor. Riktiga blommor kan förstöra kavajen. De senaste hittade jag för 99 kr på J.Harvest & Frost.
Pynta dig med en skojig pin
En pin på kavajslaget blir ofta en samtalsöppnare. – Vad har du där? Man kan både roa och provocera med väl valda märken. Till vänster Folke Filbyter från Linköping. Till höger olika märken från S:t Eriksmässan på 50-talet. En pin kostar vanligtvis 5 – 20 kronor. Mycket skoj för pengarna.
Köp inte nya märkeskläder.
Du betalar bara deras annonser och dyra affärslägen, inte deras skräddare. Köp second hand och vintage istället. Då har plaggen kommit ner till sitt rätta värde.
Så till själva tricket: Att sätta ihop delarna till en snygg helhet.
Denna outfit hade jag på intervjun. Den kan nästan ses som übermatchad.
Våga vara lite sprezzatura (Googla på det, eller läs det här exemplet.) och gör något medvetet nonchalant. Det alltför perfekta är lite tråkigt. Här har jag valt att ta två olika manschettknappar ur burken.
Vågar du bära färg, eller vill du vara mer harmoniskt välmatchad? Välj själv. Matcha, kontrastera, harmoniera.
Det är dom små, små detaljerna som gör´et.
Herrn klär sig alltid lika oklanderligt. Dock försöker jag själv, men misslyckas, klä mig lika civiliserat och stiligt. Frågan är: var hittar man hattar som ser ut som hattar skall se ut? Moderna hattar har för breda eller för smala brätten och är gjorda i något märkligt material som inte går att forma.
Om vi hade en hatt skulle vi kunna lyfta på den och tacka för Vintagemannens excellenta lektioner i stil. Nu får vi endast stå och nervöst krama vår keps i skuggan av expertisen.
Tack, tack. Den som har flest fina gamla hattar är A.Marchesan på Odengatan 100 i Stockholm. Har du storlek under 58 (cm runt skallen alltså) är det ganska lätt att hitta snygga hattar second hand. De lite större är ovanligare.
Tusen tack för tipset. Den butiken ska besökas.
Hej och tack för trevlig blog. Har du några tips på bra ändringsskräddare i Stockholm? Misstänker att jag inte bor alltför långt ifrån dig om jag bedömt bakgrunderna i dina bilder rätt. Mvh Canice
Jag har testat många men har fastnat för två. Vi anlitar dels George på Mari-Lena Skrädderi & kemtvätt (Hornsgatan 127) för de flesta jobb, dels Judits syatelje & konststoppning (Skeppargatan 74) för de lite mer avancerade projekten. Hälsa från mig.
Mycket stilig herre, inspirerande.