Hållbarhet byggd på lust och fåfänga – Kläder + Resor + Mat

Under pseudonymen Vintagemannen gömmer sig en gubbe född på den gamle kungens tid; Han som bars till dopet av Napoleon Bonapartes fästmö, dvs före den 29 oktober 1950. En gubbe som blivit fascinerad av den kvalitet och den bekvämlighet kläderna hade förr. Och den hållbarhet de hade. I vår tid har hållbarhet också fått en ny mening. Vi måste sluta slösa med jordens resurser. Att köpa vintagekläder är ett bra sätt att dra sitt strå till stacken.

Med kläder från förr menar jag verkligen förr, dvs 1930 – 40- och 50-talen. På 60-talet kom de glada färgerna i modet men på 1970-talet packade konfektionsindustrin ihop och gick hem. Sen dess har det bara blivit sämre och idag rent förskräckligt.

Jag kan tänka mig att köpa lite nytt också, strumpor och kalsonger t.ex. samt bättre begagnade kvalitetskläder av nyare datum. Däremot vänder jag mig mot att köpa ett par nytillverkade modebyxor för 500 – 1500 kronor där en sömmerska långt bort i Asien fått 2:50 för att sy dem. Och i ett tyg som inte kommer att hålla länge. Det är inte hållbarhet.

Lyssna gärna på den här YouTube-länken. Det är en intervju från februari 2016 med Vintagemannen på Stockby Återvinningspark i Lidingö.

cropped-ingemar-2012-08-28-2.jpg

Jag heter Ingemar Albertsson. Och jag ska föröka guida dig när jag går runt och letar vettiga och hållbara kläder. Du kommer att tycka att jag är rysligt omodern. Klassisk kallar jag det. Välkommen med. Kommentera gärna det du ser.

Gustav V

Gamle Kungen. Gustaf V. V-Gurra. Mr G. Etc. Han dog nittiotvå år gammal den 29 oktober 1950. Han bars till dopet av drottning Desideria, gift med Karl XIV Johan. Hon hade dessförinnan varit förlovad med Napoleon.

7 svar to “Hållbarhet byggd på lust och fåfänga – Kläder + Resor + Mat”

 1. Lennart österström 20 januari, 2016 den 08:39 #

  Spännande att följa

 2. Lisen Almgren 29 mars, 2016 den 07:01 #

  Hej Vintagemannen!
  Inspirerande blogg och instagramkonto du har!

  Jag undrar om en Burberryrock i ulltweed, raglanmodell, inköpt på NK 1966 kan vara av intresse för dig? Jag rensade ut salig fars kläder för en tid sedan och hade inte hjärta att kassera detta nästan oanvända guldkorn.

  • Ingemar A 29 mars, 2016 den 08:35 #

   Hej och tack för beröm. Ulltweed låter ovanligt och därmed lite intressant. Skickas gärna en bild i ett meddelande till Vintagemannen på Facebook. Har du nån uppfattning om storlek?

 3. Tobias Falkehed 23 oktober, 2017 den 08:00 #

  Hittade er genom några personer jag följde på Instagram som kom från Storbritannien. Verkligen kul att se att det finns sådana som er här i Sverige också! 🙂

  • Ingemar A 16 november, 2017 den 10:29 #

   Tack för det. Och ursäkta att jag glömt att svara.

 4. Maria Kuoppala 27 november, 2019 den 08:33 #

  Vilken rolig och intressant blogg!
  Jag fascineras av herrmodet trots att jag själv inte bär det.
  Jag önskar dig och VintageQ fortsatt god tur, speciellt på era tågluffar! Jag hittade nämligen bloggen via Tågsemester på Facebook.

  • Ingemar A 27 november, 2019 den 08:34 #

   Tack. Visst är det fint med gamla kläder. En helt annan kvalitet förr än idag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: