Kläder + Resor + Mat

Under pseudonymen Vintagemannen gömmer sig en gubbe född på den gamle kungens tid; Han som bars till dopet av Napoleon Bonapartes fästmö, dvs före den 29 oktober 1950. En gubbe som blivit fascinerad av den kvalitet och den bekvämlighet kläderna hade förr. Och den hållbarhet de hade. I vår tid har hållbarhet också fått en ny mening. Vi måste sluta slösa med jordens resurser. Att köpa vintagekläder är ett bra sätt att dra sitt strå till stacken.

Med kläder från förr menar jag verkligen förr, dvs 1930 – 40- och 50-talen. På 60-talet kom de glada färgerna i modet men på 1970-talet packade konfektionsindustrin ihop och gick hem. Sen dess har det bara blivit sämre och idag rent förskräckligt.

Jag kan tänka mig att köpa lite nytt också, strumpor och kalsonger t.ex. samt bättre begagnade kvalitetskläder av nyare datum. Däremot vänder jag mig mot att köpa ett par nytillverkade modebyxor för 500 – 1500 kronor där en sömmerska långt bort i Asien fått 2:50 för att sy dem. Och i ett tyg som inte kommer att hålla länge. Det är inte hållbarhet.

Lyssna gärna på den här YouTube-länken. Det är en intervju från februari 2016 med Vintagemannen på Stockby Återvinningspark i Lidingö.

cropped-ingemar-2012-08-28-2.jpg

Jag heter Ingemar Albertsson. Och jag ska föröka guida dig när jag går runt och letar vettiga och hållbara kläder. Du kommer att tycka att jag är rysligt omodern. Klassisk kallar jag det. Välkommen med. Kommentera gärna det du ser.

Gustav V

Gamle Kungen. Gustaf V. V-Gurra. Mr G. Etc. Han dog nittiotvå år gammal den 29 oktober 1950. Han bars till dopet av drottning Desideria, gift med Karl XIV Johan. Hon hade dessförinnan varit förlovad med Napoleon.

Vintagemannens mat

Fruktkräm med gräddmjölk är en bortglömd delikatess. Smaskens!

Vintagemannens mat är namnet på de avsnitt som handlar om matlagning på klassiskt vis efter gamla recept. VintageQ väljer ofta mat från gamla kokböcker. En favoritkälla är Husmoderns Köksalmanack, eller Prinsessornas kokbok eller gamla receptbroschyrer. Det var lite blekare smaker förr, mindre kryddor alltså, men förvånansvärt gott.

Första utgåvan av Husmoderns Köksalmanack kom 1933 och boken ges fortfarande ut. Man får ett förslag till middag varje dag hela året. I begynnelsen både för lunch och middag. En fantastisk nutidsarkeologisk källa.
VintageQ letar recept från krigsårens ransonering i Nordiska Museets bibliotek

Vintagemannens mat finns både på Instagram och Facebook under eget namn. Där kan du följa vad vi håller på med lite oftare.

Vintagemannens resor

Vi far runt i Sverige och i världen och bloggar om våra äventyr

Sedan 2019 ingår även reseskildringar i det moderna konceptet Vintagemannen – hållbarhet byggd på lust och fåfänga. Vi har slutat flyga, om det inte är alldeles nödvändigt, och åker mest tåg numera. Vi har tågluffat i Europa och bloggat om det. I Tyskland 2019 gjorde vi det i samarbete med Europa Runt och Tyska Turistbyrån. Under 2020 har vi fotvandrat i Stockholm och farit runt i Fjärdhundraland i en lånad Volvo P1800 från 1965.

Lånad P1800 från 1965 och tidstypiska vintagekläder

Inför alla våra resor letar vi upp gamla guideböcker och läser på. En favorit är Ellen Rydelius och hennes ”8-dagar-böcker” från 1920- till 1960-talen. Vi har rest med Sigge Hommeberg, med gamla Guide Michelin och med STFs handböcker för att nämna några. Det är faktiskt roligare med gamla guider – och det mesta i dem stämmer fortfarande.

Ellen Rydelius – den svenska guidebokens moder. Häng med!

11 reaktioner till “Kläder + Resor + Mat

 1. Hej Vintagemannen!
  Inspirerande blogg och instagramkonto du har!

  Jag undrar om en Burberryrock i ulltweed, raglanmodell, inköpt på NK 1966 kan vara av intresse för dig? Jag rensade ut salig fars kläder för en tid sedan och hade inte hjärta att kassera detta nästan oanvända guldkorn.

  1. Hej och tack för beröm. Ulltweed låter ovanligt och därmed lite intressant. Skickas gärna en bild i ett meddelande till Vintagemannen på Facebook. Har du nån uppfattning om storlek?

 2. Hittade er genom några personer jag följde på Instagram som kom från Storbritannien. Verkligen kul att se att det finns sådana som er här i Sverige också! 🙂

 3. Vilken rolig och intressant blogg!
  Jag fascineras av herrmodet trots att jag själv inte bär det.
  Jag önskar dig och VintageQ fortsatt god tur, speciellt på era tågluffar! Jag hittade nämligen bloggen via Tågsemester på Facebook.

 4. Hej
  Du skriver om förträffligheten med ngn som kan konstsömnad. Jag har behöv av en för att laga ett plagg men hittar ingen skräddare som kan konsten.
  Går jag be om ett tips?
  Tack på förhand!
  Med vänlig hälsning,
  Christina
  .

  1. Hej. Riktig konststoppning är en nästan utdöd konstart. Om det är det du menar, dvs att laga små hål med tygets eget material så att det nästan inte syns. Jag har bara hört talas om två i hela Storstockholm. Den vi anlitar är Judits syatelje på Skeppargatan. Ring henne och boka tid. Hälsa från oss. / Ingemar

   1. Hej
    Stort tack för tipset! Ser fram emot att kunna använda min kofta igen efter professionell hjälp från Judits syatelje.
    Soliga hälsningar! Christina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s