Följ med på Vintagegatan

Om någon bit av Stockholm skulle kunna kallas Vintagegatan så är det den mellersta biten av Hornsgatan, mellan Rosenlundsgatan och en bit bortom Zinkensdamm. Här hittar du sju affärer inom några hundra meter. Är du en ovan köpare av second hand så kan du börja där.

Uppåt väggarna

Uppåt väggarna 2014-01 (14)

I ena änden, in på Rosenlundsgatan 1, huserar Uppåt väggarna. Ett varuhus i miniatyr som Björn och Christer fyllt med allsköns noga utvalda vintageprylar. Men också en hel del fina gamla kläder, mest för damerna. Här hittar vi alltid något kul. Jag har köpt hattar, bottiner, skjortor med löskragar, vantar, mm och AM har hittat många fina klänningar och kappor.

Herr Judit

Vintagegatan 2016-01-30 036

Herr Judit på Hornsgatan 65 är ett Mecka för den elegante mannen som vill känna sig elegant och modern men slippa betala för det. Det finns inte så mycket äkta gammal vintage här, men desto mer trendriktiga herrkläder och accessoarer. Ett av stans bästa skoställen.

Hos Herr Judit har jag hittat många slipovers och västar. Både sådana man kan stoppa ner i brallorna eller bära utanpå om man föredrar det. Dessutom en och annan kavaj och många fina skor. Här finns både Fina Märken och sånt som är helt anonymt, nytt och second hand blandat.

Judits

Vintagegatan 2016-01-30 058

Judits Second Hand är en klassisk adress, Hornsgatan 75,  för vintageintresserade damer. Här håller man också svansen högt. Kläderna ska vara fina, ganska nya och gärna med kända märken i kragen. De plagg som har lite ålder är också fina.

Filippa K

Vintagegatan 2016-01-30 051

Även Filippa K, för den som gillar sådana diskreta  nymodigheter, har en second hand-affär på Hornsgatan 77. Dit går ju jag sällan själv, av begripliga skäl. Men smaken är som baken…

Beyond Retro

Vintagegatan 2016-01-30 059

Ett ställe som jag inte begriper mig på är Beyond Retro runt hörnet vid Zinken, på Brännkyrkagatan 82. Det är jättestort, här finns massor av second handkläder, men jag hittar nästan aldrig nånting. Kvaliteten på plaggen är för låg och det mesta lite för nytt tycker jag. Det känns lite outlet över det hela där det mesta verkar vara importerat från USA. Men i en sådan jättehöstack kan det naturligtvis dölja sig några gyllene nålar. Själv har jag bara hittat västar här.

Beyond Retro är ett hav av kläder. Och nånstans finns kanske den roliga kavajen om man ger sig tid att leta.

Ruth & Raoul

Vintagegatan 2016-01-30 066

På Hornsgatan 116, en liten bit bortom Zinken ligger en riktig favoritbutik; Ruth & Raoul. Ett av de säkraste ställena om man vill hitta en unik gammal kostym eller något trevligt till hustrun. Butikerna i Uppsala och Stockholm skickar kläder mellan sig. Ge dig tid att upptäcka denna lilla pärla. Den är värd en omväg.

Vintagegatan 2016-01-30 069

Senaste gubbfyndet provar jag här. En tweedkostym från sent 40-tal skulle jag tro. Very heavy! Märket heter Derber och tillverkades av Hj. Söderbergs konfektionsfabrik i Uppsala. De gick i konkurs 1958, så innan dess är den i alla fall.

Nu startar projektet: Ändra västen

Det följde med en väst till kavajen också (kostymbyxorna saknas dock). Men den västen är alldeles för liten, så nu ska den till skräddaren för renovering – om det är möjligt. Kavajen har storlek 54 medan västen bara är en 48:a. Hur kan de två delarna ha lyckats hålla ihop i över 60 år? Ingen man kan ju ha använt båda.

Derber 40-tal 026

Det här projektet, att göra västen större, får bli ett blogginlägg längre fram. Håll ögonen öppna.

Klicka här så får du läsa om hur västen växte.

H

6 reaktioner till “Följ med på Vintagegatan

  1. Aj, katten! Jag bor i Malmö men var uppe i Stockholm i helgen för ett födelsedagskalas och gjorde då en liten vintagerunda på lördagen. Hittade en söt sommarklänning från 50/60-tal på Old Touch på Upplandsgatan, och en fin sidenscarf från 30/40-tal på Brandstationen, som ju i första hand har möbler och inredning men även en del smycken och accessoarer. På Judits har jag aldrig hittat något tyvärr, trots att jag gillar affären, och vad Beyond Retro beträffar så håller jag helt med dig. De ger mig en känsla av vad såna som inte gillar vintage brukar kalla ”gammalt mög”. Men Ruth & Raoul är det som retar mig nu, för den kände jag inte till. Nåja, det får bli nästa gång…

    1. Ja, Old Touch är kanske den allra bästa och roligaste. Mycket låga priser, både för den som lämnar in och den som köper. Men det ger väldig snurr i sortimentet och stor omsättning.
      Men jag får göra en ny vintagevandring kring Odenplan en annan helg. Och sen en hipster-runda på östra Södermalm vid senare tillfälle. Se upp!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s