Är detta världens finaste vintageaffär?

A.Marchesan 2016-01-27 028

Att komma in i Alexander Marchesans vintageaffär är som att komma in i en film. En kostymfilm från 1950-talet. Man förväntar sig nästan att Cary Grant eller Fred Astaire ska kliva ut ur provhytten. Men icke, ut kliver en räv…

Ingenstans i vintage-Stockholm finns så många gamla hattar och västar.

Det finns nästan bara klassiska kläder här, så som de såg ut från 1930 till mitten av 60-talet. Inget trendigt och modernt kommer upp på hyllorna. Bara klassiskt och tidlöst.

A.Marchesan 2016-01-27 023

Allen Edmonds, Church´s, Crocket & Jones, Vass och andra kvalitetskor trängs på hyllorna i skorummet.

Letar du snygga herrskor är det hit du ska gå. I stort sett allt är bättre begagnat. Men det är halva priset mot att köpa nytt på Fina Gatan eller i Stora Varuhuset. Som att köpa en begagnad bil ungefär – nån annan har fått betala de första dyra milen.

Ingemar Albertsson 2013-12-31

Jag har köpt flera kostymer, rockar och skjortor hos Alexander. Här är en av kostymerna från 40-talet.

A.Marchesan 2016-01-27 042

Affären är full av gamla kostymer, rockar, hattar, skor och olika accessoarer för en gentleman.

Godis för gentlemen

En gentleman behöver också några små smycken för att förgylla sin outfit; manschettknappar, klockor, kragnålar, damasker, knapphålsblommor och en tjusig hatt. Här hittar du allt till dig eller din gubbe. Det är verkar bara vara reservoarpennan som saknas.

A.Marchesan 2016-01-27 015

Gentlemannagodis.

Skräddare på ovanvåningen

My Lindström 016-01-27 052 (1)

Passar inte kostymen så sitter skräddaren My  på ovanvåningen och kan göra ändringar.

My Lindström kan snabbt justera plagget till perfekt passform. Hon har, efter ett och ett halt år som lärling hos AW Bauer, fått sitt gesällbrev i herrskrädderi. Om du inte vet det så är hovleverantören AW Bauer det närmaste Savile Row du kan komma i Sverige.

Ärmlängd och benlängd är det oftast inga problem att justera i en vintagekostym. Vidden runt magen är också relativ lätt att ändra. Det blir lite jobbigare om du måste justera axelpartiet. Men det kan gå det också.

Du kan också beställa en hel skräddarsydd kostym av henne. Hon köper bl.a. in tyger från Savile Row.

Förvånande förebilder

Alexander Marchesan inspireras av fablernas värld.

Jag frågade Alexander vilka förebilder han har, både som stilikoner och bland vintagebutiker. Men han har inga sådana idoler. Han har alltid inspirerats av fablernas välklädda djur, som Joakim von Anka i sina damasker. Men framför allt från den välklädda, smarta och listiga räven som ofta avbildas som en gentleman. Därför en räv som logotyp.

A.Marchesan 2016-01-27 019

Vintagehandlare Alexander Marchesan har mer än ett intresse.

Jag började jobba i leksaksaffär och blev en jäkel på att bygga Lego, Kaknästornet i fullskalig kopia typ. Men en morgon för tio år sen vaknade jag med en vision. Jag ville inte gå i kläder som följer modet. Jag vill se likadan ut om tio år, och inte skratta åt mig själv när jag ser gamla bilder.

Men det fanns inga sådana butiker med klassiska herrkläder så jag började samla gamla kostymer hemma. Efterhand växte det och han startade sin firma i september 2009. Alexander hyrde in sig hos Grandpa. Sen deltog han på Antikmässan, öppnade en pop up-store i Sturegallerian och skaffade ett lager i en källare.

Det var förresten i Sturegallerian jag upptäckte Alexander och köpte mina första brogueskor och en skräddarsydd amerikansk kostym från 1961.

I april 2012 öppnade A. Marchesan sin butik på Odengatan

Marchesan 002

Odengatan 74 i Stockholm. Granne med klassiska Tennstopet.

Är inte detta världens bästa vintageaffär för herrar? Rätta mig om jag har fel.

2 reaktioner till “Är detta världens finaste vintageaffär?

  1. tack för att du har förlängde liv för den goda tiden kläder, hoppas att gud förlänga dit liv ännu du som äger den här fina skatt, imorgon kommer jag till den här fantastisk affär jag har letat under lång tid med vhs.hadi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s