– Har Ni julgransfot? – Ja. – Hur får du då på dig byxorna? Haha. Det var ett kul skämt på femtiotalet. Men han som haft de här grårandiga byxorna måste ha varit en man med julgransfot, för det var en lång reva i baken. Vad gör man då? I detta inlägg får du veta mer om hur hål som kan lagas och hur.
Det är inte många som kan konststoppa idag. Dvs att laga ett litet hål i kläderna på ett ”osynligt” sätt. Har du något plagg som har fått ett litet hål, men i övrigt är fint, är det värt att laga det, som den här bruna kostymen t. ex. Vid äkta konststoppning drar man diskret trådar ur tyget på insidan av plagget och så flätar man in dessa trådar i hålet enligt samma struktur som själva vävnaden har. Det är verkligen en konstart.
Men ibland är hålet så stort att man måste fuska lite, som vi gjort i den grå kostymen. Då sätter man en lapp på baksidan och så trixar man sig fram på rätsidan med en symaskin. Det syns ju mer än äkta konststoppning, men det är mer prisvärt och kan duga i alla fall. Här ska ni få se på båda metoderna. Det är Judiths syatelje på Skeppargatan 74 i Stockholm som utfört sina konster.
KAN DU HITTA LAGNINGEN PÅ RYGGEN?


Vill du har en mer detaljerad berättelse om konststoppning så ska du läsa mitt gamla blogginlägg från 2016.

Här är kostymen som hade En decimeterlång reva i baken

Den här kostymen från 1915-1920 ungefär hade en stor reva i byxbaken. Men eftersom det är så svårt att hitta så gamla kostymer tyckte jag att det var värt att reparera den. Men riktig konststoppning skulle bli ohemult dyrt. Så vi fick tänka ut nåt annat.

Det var inte så noga med passformen förr. Precis som idag alltså, när kläderna bara hänger på folk. Man räknade nog med att kläderna skulle ärvas och ändras och läggas ut, så man försåg byxorna med ett spänne därbak istället för bälteshällor för att kunna reglera åt olika håll. Hängslen var det naturliga sättet att hålla brallorna uppe.
En lapp i byxbaken
Istället för pillig konststoppning fick det bli en lapp för hålet där bak. Om det funnits tyg att använda kunde lappen suttit på utsidan, men nu fick det bli en enfärgad lapp på insidan istället. Och sen en massa stygn med en passande tråd i symaskinen.

Korta byxor duger inte i längden

Som synes är kostymens största brist nu en decimeter för korta byxben. Hur kan man förlänga dem? Teoretiskt skulle det gå att slakta västen eller korta av kavajen för att få lite tyg att skarva med. Sen kan man bygga på med ett par falska slag nedtill som döljer skarven. Men ett sådant illdåd på en hundraåring vill jag inte vara ansvarig för.

Båda kostymerna kommer från Highcoast Vintage i Mellansel utanför Örnsköldsvik. Det är en av Sveriges bästa vintageaffärer.
Det här var bara ett exempel vad du kan hitta på Vintagemannens blogg. Det kan handla om kläder, stil, matlagning, resor och annat kul. Om du följer oss på Vintagemannen eller VintageQvinnan på Facebook så blir du uppdaterad nästan varje dag. Du hittar oss också på Instagram. Vi ses!