Vintagemannens Stilskola börjar med en blomma i knapphålet

Är det inte dags för Vintagemannens stilskola nu efter nästan 10 år i klädsamhetens tjänst? Vad gör man för att bli elegant varje dag? Jag har ju några enkla knep. Ett av dem är att ha en blomma i knapphålet, så jag börjar med det.

Ska du på bröllop? frågar folk. Många förknippar knapphålsblomman, eller en boutonniere, endast med bröllop. Så synd. En glad färgklick på kavajslaget piggar upp vem som helst – varje dag. Och alla blommor jag har är fejk.

Boutonnieres baksidor 008

Sidenblommor från The Gentlemans Gazette

Detta är blommor av siden. Det kanske syns att de är konstgjorda i närbild. Men jag lovar, på lite håll tänker man inte på det.

Blomman ger en extra möjlighet att kombinera och konstratera färger. Kavajens färg, skjortan, slipsen, näsduken och blomman kan kombineras i det oändliga.

Boutonnier (2)

På riktigt flotta kavajer, smokingar och frackar sitter det en liten ögla på baksidan av kavajslaget. Men jag har stuckit dit en knappnål i varje kavaj för att alltid kunna fixera ”stjälken”.

Många textila blommor har en knapp på baksidan. Det är väldigt praktiskt.

Ingemar Albertsson 2014-01-10 004

Var kan man hitta snygga blommor? Den här konstgjorda blomman har jag hittat på golvet på ett äldreboende. Resten av buketten var försvunnen. Jag har stuckit en ståltråd genom blommans baksida. Den fungerar bra som stjälk.

Knapphålsblomma Fred Astaire

Den mest kände bäraren av boutonnieres är Fred Astaire, en av 1900-talet mest välklädda män, om inte den mest välklädde. Han lär alltid ha haft en äkta blomma i kavajen. I alla fall ser det ut så på alla bilder man ser.

Varning för äkta blommor

Man ska akta dig för äkta blommor, säger de som hyr ut högtidskläder. Alla blommor innehåller lite sav som kan fläcka ner slaget. Så därför använder jag bara fuskblommor.

En blomma passar naturligtvis perfekt till fina kostymer.

Men en blomma passar lika bra till tweed och andra vardagskavajer.

Edward Armah boutonniere 006

Tygblommor från Edward Armah. Fanns på NK hösten 2015.

Det är lättast att hitta blommorna på nätet. Här är några länkar: The Gentlemans Gazette / Fort Belvedere har ett fint utbud. A Suitable Wardrobe har några också. Nyligen hittade jag de här på NK från Edward Armah. På senare år har jag hittat snygga blommor, eller s.k. lapel pins hos John Henric och J.Harvest & Frost.

Man ska överdriva lagom tycker jag. Butiker som säljer konstgjorda blommor kan ibland sälja hela buketter. Då plockar man bara ut blommorna en och en och använder till olika outfits. Mycket blommor för pengarna alltså.

Gör egna boutonnieres för 18 kr/st

Köp en kruka med sidenrosor för 165 kr. Klipp av dem som passar bra i storlek. Släng resten.

Det växer blommor över allt.

Ingemar Albertsson 2016-01-30B

De växer i gamla damhattar t. ex. Denna hattprydnad från 1940-talet är i skinn och kanske lite too much.

Boutonnieres finns alltså överallt. På hösten ligger de på marken och är helt gratis. Det är bara att ta för sig i naturen. Lycka till!

Däremot är jag mer tveksam till de komplicerade produkter som man tar fram till bröllop idag och som inte ens går ner i knapphålet. Ibland har de t.o.m. en liten ”vas” också. De här är från Blomsterhallen på nätet. Less is more. Vad tycker du?

Det finns ju fler detaljer än små blommor på kavajslaget att ta till. Läs gärna min förra bloggpost om elegans.

Du följer väl Vintagemannen på Instagram och Facebook. Där uppdaterar jag min stil nästan varje dag.

12 reaktioner till “Vintagemannens Stilskola börjar med en blomma i knapphålet

  1. Snyggt!!! (Och å, vad den pepitarutiga bruna outfiten är snygg!) I detta sammanhang vill jag också passa på att slå ett slag för den kvinnliga motsvarigheten till en blomma i knapphålet, nämligen en brosch på kavajuppslaget. Fram tills ungefär 1960 var broscher en stor grej för kvinnor. En 1800-talsblus med hög krage ska absolut ha en brosch i halsgropen och så även gärna en rayonblus med liten gosskrage från 1930- eller 40-talet.
    Men framför allt bör din vintagedräkt från 40- eller 50-talet ha en brosch på kavajuppslaget. Precis som den manliga blomman i knapphålet kan man spela med olika färger och glittrighet, och antingen komplettera eller kontrastera dräkten eller blusen under. Varje gång jag tar på mig en vintagedräkt så tillbringar jag en nöjsam liten stund med att välja vilken brosch jag ska ha till den idag. Man kan också använda brosch på en i övrigt slät klänning och för att fästa ihop en sjal på ett snyggt sätt. Eftersom det fanns så mycket broscher fram tills för ungefär femtio år sen, och eftersom de används så lite idag så är det också lätt att få tag på snygga och roliga broscher för en spottstyver. En av mina favoriter köpte jag för fem pund på Portobello Road, och den piggar upp det mesta.

  2. Spottstyver var ordet. Både broscher, pins, rockslagsmärken, blommor, näsdukar i olika modeshanger kan man hitta för ett par kronor. Och de sätter vekligen piff på anrättningen.

  3. Tack för inspiration till knapphålsblomma. Vill nämligen virka en till en vän som snart gifter sig. Deras bröllop blir också i vintagestil. Gissar på 50-60-tal. Har du några stiltips?
    Har virkat ett strumpeband i vitt till bruden, så det blir nog vitt till knappnålsblomman också. Tror han ska ha mörkblå kostym.

    1. Hej. Vitt funkar nästan alltid och andra klassiska nejlikefärger. Men fundera på om du inte kan ta upp någon färg från brudens outfit eller brudbukett. Men inte en så konstig färg att den bara kan användas en gång. Enfärgat är nog snyggast, men om du kan virka ett litet grönt löv bakom själva blomman kan de bli en fin effekt. Gör inte din boutonniere för stor bara. Lycka till.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s