Tweedkavajen är det perfekta resplagget under höst till vår.

En riktigt tjock och tät tweedkavaj har i flera generationer varit de engelska godsherrarnas favoritplagg i ur och skur. Jag förstår varför. De värmer ute på heden, de värmer inne i slottet. Samtidigt ser man lite klädd ut. Jag har kollat våra bilder från tågsemestrar de senaste fem åren. Och vad ser jag? Både jag och VintageQ har luffat runt i olika ylleoutfits. Kolla här.

Vi börjar 2014 på Västfronten.

Första Världskriget började 1914. Vi tänkte, att till hundraårsjubileet har de nog putsat upp sina gamla museer och invigt nya. Mycket riktigt. Vi for runt på Västfronten i väst och kavaj i oktober 2014. VintageQ invigde sin resdräkt från 30-40-talet. Vi tog en sväng till Paris också. Lika kallt där. Lika rätt klädda.

Västfronten, som sagt, eller slipoverfronten. Till ett par manchesterbyxor passar tweed väldigt bra. 

Vilket fantastiskt resplagg – en dräkt. En sån står omnämnd som obligatorisk i alla klädtips från mitten av 1900-talet. Det är basplagget att utgå från. Sen kan man växla med långbyxor också. Den här dräkten kan vara från 1930-talet. Håller än.

2017 i södra Tyskland och Österrike

2017 åkte vi till München och sen ända till Graz i Österrike. Det var kring 1:a advent så det var lite kallare. Men tweedkavajen var basplagg även där. VintageQ hade en svart ylledräkt med fårskinnskrage. Tyvärr fastnade den inte på någon bra bild.

Här har jag en tweedkavaj från 1950-talet och ett par vida gubbyxor från samma tid. Gott och varmt även när man tar sig en under västen. Det är svårt att se vad Vintage Q har på sig. Men det är den svarta dräkten med fårskinnskrage.

2018 i norra Tyskland

2018, i september – oktober gick tågluffen till Rhendalen och norra Tyskland.  Ännu en ny tweedblazer fick se Europas järnvägsstationer. Nu med en tillhörande väst. Och VintageQ tuffade på i en ursnygg rödsvart resdräkt i ylle.

Den röda resdräkten är en tidig femtiotalare. Själv har jag en kavaj med matchande väst från ungefär samma tid. Och de bekväma byxorna med frontveck är lika gamla. Sen växlade jag med nya mörkblå manchesterbyxor. De ljusblå byxorna har klarat sig i snart 70 år. Det kommer de mörkblå inte att göra. De ser redan lite sjaviga ut.

2019 i Holland och Belgien

2019, resan som just avslutats, nu i april, gick till Nederländerna och Belgien. Då kom resdräkten från Västfronten till heders igen.

Tidigare i höst hittade jag en tweedkavaj och väst skräddarsydd i Bålsta(!) 1979 till en advokat. Han måste haft kallt på kontoret. Den var lagom att ha utomhus när våren 2019 var kall och blåsig i de platta Nederländerna. Vintage Q vädrade favoritdräkten igen.

Många fantastiska kombinationsmöjligheter finns kvar

Som sagt, tweedkavajen är en fantastisk bas att utgå från om man vill klä sig snyggt. Det passar till jeans, manchesterbyxor, gabardinbyxor, golfbyxor, kilt, everything. Och med en udda väst och slipover plus fluga eller slips är man elegant klädd överallt.

Detr bästa är att man kan hitta en tweedkavaj billigt på second hand. Oftast under 500 kr. Det är mycket plagg för pengarna. En udda väst eller slipover är ännu billigare, nästan alltid under hundralappen. Så för 500 kr kan du bli väldigt elegant. En riktig mysgubbe faktiskt.

Så Vintagemannen kommer nog att kunna åka på fler tågresor och känna sig välklädd. Kolla här.

Vill du läsa mer om tweed och veta vad det är? Kolla mitt tidigare blogginlägg ”Vad är tweed egentligen?” Klicka på länken.

Du kan också läsa mer om vår tågluff 2019: ”Att tågluffa med en guidebok från 1937” Klicka på länken.

Eller så fördjupar du dig i inlägget ”En samordnad och matchad garderob”. Klicka på länken.

4 reaktioner till “Tweedkavajen är det perfekta resplagget under höst till vår.

  1. Jajamensan, jag kan bara hålla med om att en dräkt i tweed är det ultimata plagget. Och så känner man sig så fin i dräkt jämfört med uddaplagg. Så – klädd, liksom! En gång för väldigt länge sedan, närmare bestämt år 1967, när jag var 13 år gammal, så sydde min snälla och duktiga mamma en s.k. byxdress, dvs byxor och kavaj, i grön, fiskbensmönstrad tweed till mig, och eftersom hon som vanligt hade köpt lite för mycket tyg så blev det också till en kort, rak kjol. Och oj, vilken användning jag hade av den kombon, alltså kjol, byxor och kavaj i samma tyg!

    Att ha både kjol och byxor till samma kavaj gör att man får större bredd i användningen, men det gör också att hela setet lever längre, eftersom man alltid sliter mer på kjolen/byxorna än på kavajen. Man kan bara se på alla vackra dräktjackor som förlorat sin kjol som finns att köpa på vintagemarknaden, medan hela dräkter är betydligt svårare att hitta. Jag vill minnas att jag har hört att herrar som lät skräddarsy sina kostymer inte sällan beställde två par byxor till varje kavaj av just det skälet. I vilket fall som helst så har jag länge funderat på att låta sy upp ett set med kjol, byxor och kavaj i samma tyg. Jag hindras egentligen bara av att jag först måste hitta det perfekta tyget, eftersom jag kommer att få leva länge med det ekipaget.

    1. En perfekt beskrivning om hur det är. Jag har ett par gånger sett kostymer med två par byxor, ett par vanliga och ett par golfbyxor. Tyvärr i fel storlek.
      Lova mig nu att du köper det där kvalitetstyget och syr upp din kombodräkt. Åk till Yttre Hebriderna och inhandla lite Harris Tweed. Vilken bra historia det kommer att bli.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s