Klädsel Kavaj. Det betyder bara en sak. Det ska vara mörk kostym; mörkblå, mörkgrå eller svart. Därtill en i stort sett vit skjorta. En snygg slips eller fluga är obligatorisk. Svarta strumpor och skor. Svart bälte. En vit näsduk i bröstfickan om man vill. Är det väst till kostymen ska den vara i samma tyg som själva kostymen. Kritstrecksrandig kostym är en affärsklädsel och inte ett plagg för en lite formell fest.
Koden Kavaj ska vara precis lika tydlig som att Högtidsdräkt betyder frack och Smoking betyder smoking med sina enkla regler.
Varför skriver jag om det här?
Jo, för kavajbegreppet är i gungning, och har varit det rätt länge. Många, både de som bjuder in och gästerna som ska klä sig, börjar tro att kavaj avser att man kan hänga på sig vilken blazer som helst till vilka byxor som helst. ”Jag tar en kavaj på mig”. Det må vara snyggt, men det är fel.
Det ska inte vara förhandlingsbart. Då har ju själva koden förlorat sin mening. Låt kavaj betyda mörk kostym, så vet alla vad som väntas av dem. Värdparet vill ju att det ska vara lite formellt och högtidligt, annars hade de skrivit något annat.
Men man behöver naturligtvis inte vara så formell. Festen kan t.o.m. bli lite roligare med en mer ledig stil. Det beror på gästernas vanor och rutin.
Tjohej!
Så om du vill att det ska vara mindre formellt med ljusa kavajer eller kostymer, att det är OK med polotröja och chinos, att uppknäppt skjorta funkar till jeans, att shorts är välkomna, så säg det tydligt i inbjudan. Då behöver ingen känna sig felklädd.
För det informella finns inga tydliga klädkoder.
Olika stilsajter och guideböcker gör sina egna försök. Men varför då hålla på att glida på koderna? Det finns alltid några osäkra gäster som slår upp i gamla stilböcker, eller läser olika sajter, där kavaj betyder mörk kostym. Så låt det vara bra med det. Skapa nya koder för det mindre formella istället.
Här är några försök och egna tolkningar
Valfri kostym – det ska vara lite uppklätt i kostym, men färg och material spelar ingen roll. Västen kan vara udda och skjortan kulört. Slips är inte nödvändig. Bruna skor är helt OK om det passar. Skål och välkommen!
Udda kavaj – dvs blazer och byxor i olika färg, dock inte jeans eller shorts. Ordet kavaj antyder i alla fall att det ska vara lite fint. Matchande skjorta med eller utan slips. Matchande finskor till.
Ljus klädsel – Inte helt ovanlig klädkod på begravningar idag. Jag ser framför mig en ljus sommarkostym eller ett par ljusa byxor med en matchande ljus blazer. Är det mitt i varma sommaren kanske det räcker med en snygg skjorta.
Sommarfin – som en fest på midsommarafton. Det kan vara ljusa byxor, vita jeans eller chinos, med en snygg mönstrad skjorta, gärna kortärmad. En tunn tröja kastad över axlarna, eller en tunn sommarjacka på. En vit linnekostym är ju tjusigt om man har en sån. Slips om man bär kavaj. T.om. shorts kan vara OK om det är riktigt varmt den dagen.
Jag vill minnas att vi skrev Midsommarfin på inbjudan till vårt bröllop på självaste midsommarafton. Det funkade jättebra. Alla fattade vinken. Inga mörka kostymer. Var det nån som hade mörk kavaj i kyrkan så var det till ljusa byxor, eller tvärtom. Varannan hade slips. Och när festen börjat åkte kavajerna av. På kvinnosidan var det massor av färgglada sommarklänningar samt fyra folkdräkter. Det var ju en riktig midsommarfest.
Vardagsklädd – dvs det man brukar ha på jobbet. På de flesta arbetsplatser betyder det jeans, uppknäppt skjorta, tröja och jacka. Före 2011 hade jag också jeans och såg ut som en svart labrador. Chinos och en udda tweedblazer sticker inte heller ut. Men det säger att du inte ska ha komma i kostym, om du inte är mäklare förstås. Då kanske de andra gästerna vet det och att du kommer direkt från jobbet.
”Kom som du är” eller ”Klädsel valfri”. Det är det allra sämsta och förbryllar mer än det hjälper. Då kan man lika gärna låta bli att skriva något. Räkna då med att vissa kommer känna sig obekväma för att de är för fint uppklädda och andra känner sig som att ”Oj, här ser jag ut som en slashas bland alla finklädda”. Så skriv alltid någonting.
För fullständighetens skull upprepar jag också de formella klädkoderna Högtidsdräkt och Smoking. Du kan läsa mer om dem i stilböcker och andra stilbloggar.
Högtidsdräkt (White tie) – dvs frack. Här ingår även olika paraduniformer och ämbetsdräkter, som prästens kaftan. Även folkdräkt accepteras. Fracken ska vara svart, västen och flugan vit. Frackskjorta med stärkt krage och stärkt bröst. Skorna svarta och blanka.
Det har spritt sig ett mode där den vita frackvästen sticker ner framtill under frackrocken som ett vitt taggigt band. Det tycker jag är ett fult oskick. Det vita ska bara synas framtill. Kolla bilderna så kan du övertyga dig. Notera Fred Astaire, en av världens största stilikoner. Även när han dansar som värst syns bara den vita västen framtill.
Smoking (Tuxedo / Dinner jacket / Black tie) betyder just smoking, enkelknäppt eller dubbelknäppt. Den är oftast svart, men det finns andra mörka nyanser som kan vara acceptabla. Vit smoking är tjusigt vid rätt tillfälle. Smokingskjorta med räfflat bröst. Flugan är svart eller matchar nån detalj i klädseln t ex gördeln. Svarta skor, mer eller mindre exklusiva skor avsedda för smoking. Det finns s.k. operapumps med sidenrosetter eller slipers i sammet.
Slutsats:
Låt den gamla klädkoden Kavaj vara orörd.
Kavaj är den minst formella av de tre formella klädslarna och betyder mörk kostym och inget annat. Vill du tona ner klädseln lite så skriv något annat.
PS.
Ack, vore jag en fullsponsrad influencer. Då skulle ni fått läsa att ni skulle klä er i en kostym från Tiger eller varför inte Ermenegildo Zegna. Slipsen skulle ni köpa på NK, skorna hos Skoaktiebolaget, skjortan och näsduken hos Eton, osv. Men så är det som tur var inte. Ser du några annonser i anslutning till den här bloggen ska du veta att det är nåt som WordPress eller Google hittat på. Jag får inte ett öre. Men de erbjuder mig att betala för att du ska slippa se annonserna. Det kallar jag affärsmodell. Men vad vet jag? Jag är ju bara en enkel slashas.
Bra rutet!!! Vill bara tillägga att jag nästan svimmar av hänförelse vid åsynen av en man i frack. Det finns inget annat som är så klädsamt på precis ALLA män, oavsett längd, bredd och ålder!
Jag ska aldrig mer visa mig i frack. Man vill ju inte att folk ska få dåndimpen.