Flottans flotta vadmalsbyxor

Jag fick ett tips häromveckan. Floby Överskottslager säljer sköna vinterbyxor i marinblått. Det är flottans gamla vadmalsbyxor som det finns några exemplar kvar av. Jag skulle tro att de är från femtiotalet. Bekvämare brallor har nog aldrig gjorts. De har sån där hög midja så byxorna liksom smeker kroppen. Och det är vidd i benen. Man känner sig lika rörlig som Fred Astaire. Du skulle prova sådana byxor nån gång, så kastar du jeansen på tippen sen. Jeans är rena plågoredskapen i en jämförelse.

flottans-vadmalsbyxor-0

Hög midja gör att byxorna liksom gjuts fast på kroppen. De hänger inte och skaver på höften så att man måste rätta till dem titt och tätt.

Såhär högt ska sköna brallor sitta.

Jag har för liten stjärt.

Varje gång jag köper ett par byxor, nya eller gamla, så är de för stora där bak. Blöjbak säger hustrun. Det är ett problem att ha en så liten och söt rumpa. Jag får gå till skräddaren och höja baksömmen i linningen lite och/eller sy in dem på bredden. Det skulle kanske bli billigare att låta skräddaren sy en extra lösrumpa som jag kan hänga på mig och stoppa ner i alla byxor.

Skyddande värmeplös i gylfen

flottans-vadmalsbyxor-10

Flottans glada skräddargossar har tänkt på allt. Man ska inte behöva förfrysa snorren när man står på kommandobryggan i åska och drivis. Byxorna är därför utrustade med en värmande plös där fram. Precis som i gamla hederliga skidbyxor.

Bälte och hängslen behövs egentligen inte

Byxor som går såhär långt upp i midjan sitter rätt bra utan extra fästanordning runt livet. Men här ges det alternativ för både officeren och gentlemannen. Bälte eller hängslen, vad föredrar du? Det är en sån där smal kanal för bältet. Snyggare hällor för bälten finns inte och knappar för hängslen sitter isydda som standard. Hängslen ger onekligen ett par byxor ett snyggare fall och gör dem ännu lite bekvämare.

Från CBV – Centrala Beklädnadsverkstaden

flottans-vadmalsbyxor-16

I Karlskrona låg den Centrala Beklädnadsverkstaden – CBV – som det står i många uniformer och kläder för Marinen. Fabriken byggdes redan 1921 och verksamheten höll på fram till 1977. Karlskronafabriken löd under  FFV – Förenade Fabriksverken  (1943 – 91) som samordnade nästan all militär produktion på den tiden.

Men vad betyder K-stämplen? Nån som vet.

Vad betyder storleken N 102 L?

flottans-vadmalsbyxor-11

Måtten är lite ovanligt angivna. N vet jag inte vad det står för. L står för Lång, det vet jag, för det finns K för kort och M (mittemellan?) för normal också.

På vanliga herrkläder utgår de traditionella måtten från bröstvidden. Storlek 50 betyder halva omfånget, 100 cm runt bringan. 54 motsvarar 108 cm och 48 motsvarar 96 cm. Sen finns det mått som 96, 100, 104 också. Oftast med ett D framför. Det är mått för lite trindare gubbar med korta ben. Enligt den mätmetoden skulle 102 betyda 51, dvs mittemellan stl 50 och 52. Och det stämmer ju ungefär. Jag är normalt en lång 52:a. Och då kan ju 102 L motsvara nästan detsamma.

Malsäkrad står det i en annan etikett. Undrar hur det gick till. Det luktar i alla fall inget konstigt om byxorna.

Du kan beställa ett par likadana byxor idag.

Floby Överskottslager har en bra webshop. Och de är service-minded om man mailar och frågar om mått. Här kan du hitta brallorna som jag köpte. Det finns några kvar. Jag kanske ska tillägga att byxorna är helt oanvända, i nyskick alltså, antagligen från något nedlagt MOB-förråd.

Och priset undrar du; 495 kr. Som hittat.

saman-amel-2017-01-30-002Sen skulle man bara ha en snygg jacka som passar till… Här står det också CBV i fodret.

Vill du läsa mer om de vita måttsydda byxorna på den här bilden. Klicka här:

 

 

2 reaktioner till “Flottans flotta vadmalsbyxor

  1. Ja, vi har märkt stor skillnad. Jag har två par i utmärkt skick. De kan inte ha varit kasserade pga kvaliteten i alla fall. Kanske var det något annat. Men min hustrus brallor var vävda i ett kortfibrigt ylletyg som blir alldeles förskräckligt noppigt. De borde kasserats för länge sen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s