Lätt mätt för rätt mått

Jag har upptäckt att grabbar/gubbar jag känner inte vet vad de har för klädstorlek. De vet kanske om de är en Medium eller Large. Men om man frågar om de är en 48:a eller 52:a tittar de på mig med ett frågetecken ristat i pannan. Det här måste man veta om man ska köpa vintage. I grunden är det buslätt. Men sen blir det värre och värre.

Klädmått 012

L som i Large. Det är ett bedrägligt mått om man köper gamla kläder. Skalan har kalibrerats flera gånger, senast 2004 då storlekar standardiserades i Europa

Ett plagg i storlek M idag är mycket större än M var på 70-talet. Är du M idag så drar du minst L eller XL i ett gammalt plagg.

Men det här ska mest handla om den märkning man hittar i gamla vintageplagg och moderna kostymer. Vad betyder det om det står 54 i etiketten? Och vad betyder C?

C betyder normalstorlek och 54 halva din bröstvidd.

Mät din bröstkorg

derber mått 004

Sätt ett måttband under armhålorna och mät din bringa runt om. Det borde bli omkring 100 cm. Är du 100 cm och normalbyggd så har du storlek 50, dvs halva omkretsen. Det kan också stå C50, där C står för normalstorlek, dvs varken särskilt lång eller kort. Är du 104 cm har du stl 52 och är du 96 cm har du stl 48, osv. Som du ser på bilden ovan är västen 48 cm tvärs över och kavajen 56 cm. Man ju behöver lite rörelsevidd så vi kan anta att kavajen är en storlek 54 och västen en 46-48.

Sen börjar de olika finesserna

B passar långsmala personer. Skulle det stå D passar det korta & trinda.

Är man som jag, långbent och utarmad, ska man leta efter plagg med B i märkningen eller en 1:a framför bröstvidden. B52 eller 152 passar alltså mig som är 190 cm lång och inte alltför tjock.

Är man kort och trind och satt så letar man efter kläder märkta med ett D. Ett D ser ju ut som en mage. Då uppstår ibland det märkliga att det står D96. Här har man inte halverat omkretsen utan skrivit ut hela vidden. Det kunde ju lika gärna ha stått D48, men det gör det sällan. Då är det en liten trind person som passar i en sån. Och om det står D108 är det en riktigt kraftig karl.

Jag har sett gamla kostymer märkta i storlekarna 25 och 26 också. När jag provat dem verkar det som att man tagit bröstvidden och dividerat fyra gånger så att en som är 100 cm runt om ska ha en 25:a. Jag vet inte vari skillnaden från en D100 består, men att det är något för den korpulente ser jag. Inte passar det mig i alla fall. Det är alldeles för kort.

Centilong passar om du har en ynglings kropp

Klädmått 001

Den här lappen sitter i ett par kraftigt utsvängda brallor med låg höft från tidigt 70-tal. Och jag kan, efter ett besök hos skräddaren, faktiskt använda dem. Jag anar ett C framför 190, dvs normalvidd.

Sen har vi det gamla centilongsystemet också, det som bygger på kroppslängden helt enkelt: 167, 178, 185, 190 cm. Det slog igenom när barn- och tonårsmodet blev sitt eget på 60-talet. När jag var tonåring var 185 det längsta, men då, i slutet av 60-talet, kom även 190 CL vilket jag blev extra glad för. Då slapp mamma att lägga ner alla byxor och jag slapp gå med byxorna på halv stång.

Är jeansstorlekarna att lita på?

Klädmått 004

W34 och L 34. Omkrets och längd. Men stämmer det? Mät dina egna jeans och kolla.

Jeans är ju lite lättare att välja. Där är det måttet på midjeomkretsen och benlängdens insida i tum som räknas. Och då är vi inne på engelska och amerikanska mått. Låt oss se hur det funkar.

Här nedanför har jag lagt ett svenskt och ett engelskt måttband bredvid varandra. Bilden går inte ned till jeansens 34 tum, vilket motsvarar 86 cm. Men så smal är inte jag runt midjan, så de här märkningarna verkar inte vara att lita på heller.

Engelska storlekar förvirrar

Engelska klädmått 011

Lite mer intressant är att jämföra en svensk kavaj som är märkt 54, dvs som ska passa en person som är 108 cm runt om bröstkorgen. I i England borde den vara märkt ungefär 42 enligt bilden. Men så verkar det inte funka, den är märkt 44.

Det är nog bäst att klippa in en tabell och några länkar som visar hur det är – eller ska vara – enligt standardiseringskommissionen.

system storlekar – kostym, kavaj, rock
Sverige / EU 40 42 44 46 48 50 52 54 56 58 60
Storbritannien 30 32 34 36 38 40 42 44 46 48 50
usa 30 32 34 36 38 40 42 44 46 48 50
s-xl XXS XS S S M M L L XL XL XXL

Här kan du läsa mer:

Storleksguiden          och           Wikipedias storleksguide

Det är enklare med skjortor

Klädmått 005

I en skjorta betyder 42 antalet centimeter runt halsen.

Men för en utarmad som jag, vill jag att det står XL eller LÄ / lång ärm också. Annars måste jag gå upp en storlek och då blir skjortan för vid i halsen. Livet är hårt för en vintageman.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s