
Foto: Johanna Wulf. Ur Totally Stockholm, november 2015
Det finns inget som höjer min outfit lika mycket som en udda kontrasterande färgklick under kavajen. I första hand har jag en väst, men en slipover är det perfekta lågprisalternativet. Sällan kostar de mer än 50 kr i second handaffären.
Västar lär jag återkomma till.
Här är samma härliga 70-talskavaj från Schlasbergs med tre olika slipovers. Visst blir det skillnad?
Det som skiljer slipovern från pullovern är att slipovern saknar ärmar. Självklart går det bra med vilken tröja som helst under kavajen. Färgklick som färgklick. Men en hel ylletröja under kavajen blir oftast lite för varm inomhus.
En annan tweedkavaj i klarblå färg blir som helt ny när jag byter slipover.
Hemstickad slipover från Färöarna, 1940-tal. Något för en husmor att överraska maken med. Stickmönsttret kan beställas från The Vintage Knitting Lady i UK.
Slipovern har kommit och gått i modehistorien. Jag skulle gissa att den första storhetsperioden var 1930-50-tal när sportkostymen var på modet. Senare har den väl känts lite gubbig eller rent av töntig. Sånt måste en vintageman ställa sig över. Men 2014-15 kom den mönsterstickade slipovern tillbaka som trendig igen.
Ny trend: Stoppa slipovern i brallorna!
Jag har sedan 2012 försökt återlansera det fräsiga modet att ha slipovern nedstucken i byxorna, precis som Anderssonskans Kalle och andra populära 40-talsgrabbar. Har man ett exklusivt bälte, vilket jag inte har, så vill man ju visa upp det.
Okejdå. Man får ha slipovern utanför också. Rätt fräckt det med. Eller vad tycker du?
PS. Kommer du ihåg att jag tänkte skriva om skomakare på söndag. Ringde skomakaren idag. Jodå, de nya Vibram-sulorna har kommit. Men det är ett så stort ingrepp att jag nog inte hinner få dem tillbaka på lördag. Det får bli nån annan historia på söndag. Men har du nån bra skomakarhistoria som du vill att jag tar med lite senare. Skicka den då på Facebook.
te