Det ska inte kosta skjortan

– Det blir nog dyrt att följa din blogg, skrev Lennart i en kommentar. Inte då. Om du köper en finskjorta på Dyra Gatan för 1.500 kr är ju svaret Ja. Men jag betalar sällan mer än 200:- för en Eton, Stenströms eller Brooks Brothers. Ibland 50 kr, nån enstaka gång 450 kr. Hör här:

Du hittar knappast en skjorta från ett s.k. finare varumärke under tusen kronor. Det ska möjligen vara på rea då. Men jag som bara köper second hand kan hitta sådana märkesskjortor på en loppis eller välgörenhetsaffär för 50 – 100 kr. I bättre second hand- och vintage-affärer kostar de 250 – 500 kr. Betalar man över 400 kr ska det vara en oanvänd och oöppnad skjorta med nålarna kvar.

Kolla slitaget – börja vid kragen.

Självklart är gamla skjortor slitna. Frågan är bara hur mycket. Jag brukar kolla två saker; krage och manschetter.

Går storleken uppe i kragen att läsa? Är den bortblekt är nog skjortan ganska väl använd och tvättad många gånger = Varningsflagg! Kolla då om kragen är för mycket sliten.

En sliten skjorta köper jag bara om det är en riktigt fin gammal vintageskjorta med stolt karaktär. Mer för utklädningslådan än för kundmöten.

Kolla vänster (och höger) manschett – där klockan har suttit.

Manschetter 006Manschetter 003

Här börjar slitaget synas. Den gröna är en Gant och den vita en Stenströms.

Klockor äter manschetter, speciellt om de har stålarmband. De flesta har ju klockan på vänster arm, så kolla den insidan först. Är manschetten mycket sliten, ja rent av uppfransad, så är det inget att köpa. Inte ens en Eton är fin om det sticker ut trådar från manschetten.

Lycka till med jakten på fina skjortor Lennart. De behöver inte kosta skjortan.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s