…det finns bara dåliga kläder

Jättemånga dåliga kläder faktiskt. Om du köper ett dyrt märkesplagg idag betalar du mest för deras annonser, inte deras skräddare.

Om du köper en skräddarsydd kostym på ett bra skrädderi idag kostar den 50.000 kr. Tyget är den mindre delen. Arbetet kostar mest. Om du köper ett par märkesbyxor kanske textilarbetarna har fått ett par kronor för sitt arbete och tyget kostat lite mer. Produktionskostnaden är i bästa fall en tredjedel. För fina märken en tolftedel.

Helt annan kvalitet förr.

En bra skräddarsydd vintagekostym kostar kanske 1.500 kr i en vintageaffär. Eller 150 kr på Röda Korsets second hand. Eller rent av bara 15 kronor på en loppis. Då är det ungefär samma kvalitet som den där femtiotusenskronorskostymen från Savile Row. Handsydda sömmar och handpikerade slag gjorda av skräddare som suttit med benen i kors på ett stadigt bord. En sån byxa kan visserligen kännas lite omodern idag, och om du har tur bara klassisk. Men de funkar. De har stil. Och de är bekväma, mycket bekvämare än dagens tajta jeans.

Vintagekläder gör folk glada.

Du anar inte hur många komplimanger, kommentarer och frågor man får från folk som man inte känner. De kommer fram på gatan, i butiker och på tunnelbanan och säger nåt snällt och uppmuntrande. Bara en gång på fem år har det kommit fram en gubbe och frågat varför jag ser så löjlig ut. Jag tycker det är snyggt, svarade jag. Och så är du väl bög också, sa han. Nej, men hellre det än en oförskämd gubbe, sa jag. Då dröp han av.

Pröva själv. Köp en hatt. De kostar bara ett par hundra i en second hand-affär.

Ingemar Albertsson 2015-09-12

En glad gubbe i en Borsalinohatt för 300 kr och en bankdirektörskostym från 1940-talet, ett loppisfynd för 150 kr.

2 reaktioner till “…det finns bara dåliga kläder

  1. Reblogga detta på Vintagemannen och kommenterade:

    Idag, 13 mars, är det exakt sju år sedan Vintagemannen föddes. Samma dag 2012 publicerades det här inlägget. Jag skulle faktiskt ha kunnat skriva samma sak idag, bara byta ett par ord. Bilden är dock redan från sommaren 2011. Så leken hade pågått ett litet tag innan jag kom ut ur vintagegarderoben.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s