Vad gör man med sitt hus när själva grundbulten har lossnat?

Vi visste det när vi köpte huset. Grunden i sydost hade rasat och hela hörnet hängde på några små träbitar. Huset lutar och det är ju ingen idé att börja tapetsera och renovera invändigt innan man vet att huset står stadigt. Läs här om det lite skrämmande projektet att staga upp hörnet. Och om skickliga yrkesmän.

Så här illa såg det ut. Själva hörnstenen lutade utåt och var inte till nån nytta längre. Huset vilade inte på sina grundsyllar utan på golvreglarna, som i sig visade sig vara lite för klena. Det var nog därför huset hade satt sig.

Arbetarna från Markbolagen satte igång, men vi insåg snabbt att här behöver riktiga timmermän komma först. Timmersyllarna i botten såg minst sagt anfrätta ut. Men de går lätt att byta – för den som kan. Svanå Bygg skickade ett par gubbar.

Med några grova hål genom fasaden sattes tjocka vertikala stockar fast med kraftiga bultar. Så där, nu hade vi något att ställa under domkrafterna. Huset lyftes ett par centimeter och de ruttna stockarna kunde tas bort. Nya friska stockar mättes ut i stället.

Sen måste hörnet fixeras. Genom urgamla timmermanstekniker så hakades och låstes stockarna med laxning. Och sedan kraftiga järn utanpå. Så är stommen säkrad.

Dags att börja bearbeta marken. In med ett en enkel domkraft från Biltema och en kraftig bjälke på diagonalen att hänga hela husknuten på. Timmerhus är en smart konstruktion.

Sen började Mark att gräva ut och ta bort sneda stenar.

Hålet fylldes med grus och betong i olika omgångar.

Och sen skulle hörnstenarna tillbaka

Det gick ju bra. Kolla! Vi har ett stadigt hörn i huset. Nu ska bara några plankor tillbaka och stupröret på plats.

Ni anar inte hu skönt det kändes när det var klart. Nu kunde vi börja bygga både badrum och bibliotek på insidan. Men mer om det i nästa inlägg i en blogg nära dig.

Fast det ser ju fortfarande lite risigt ut. Grunden måste snyggas till. Vi bestämde oss för att sätta plåt mellan trä och sten, i en lagom mörkgrå nyans. Tack Bäckby Plåt för ett snyggt jobb.

Sådärja, nu ser det prydligare ut. Och stadigare är det också.

Nästa gång kommer Vintagemannen visa hur hur det nya badrummet blev. Välkommen åter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s