Vad en lycklig vintageman måste ha i sin garderob

Med det här inlägget inledde Vintagemannen sitt bloggande på allvar. Det var den 21 januari 2016. Precis ett år idag. Därför kör jag en repris. Varsågoda.

Vintagemannen

Med det här inlägget inledde Vintagemannen sitt bloggande på allvar. Det var den 21 januari 2016. Precis ett år idag. Därför kör jag en repris. Varsågoda.

O Lidvall Tonvikt på kläder

En vintageman lägger tonvikt på kläder. Precis som Oscar Lidvall gjorde 1937 när han skrev den här boken. Herr Lidvall var son till den ryske tsarens hovskräddare. Men 1920 blev familjen tvungna att fly tillbaka till Sverige och starta om sin skrädderirörelse här. Oscar Lidvall blev en lärare för många och han höll den välklädda stilen högt.

Tonvikt på kläder 1939 004

Boken är kul att läsa idag. Det märks att funkisen slagit igenom 1937. Han talar emot allt bjäfs på kostymerna. Det ska inte vara några slitsar och knappar på kavajärmarna. Allt ska ha en funktion. Sådana knappar behövs bara om ärmen är så smal att den måste knäppas upp. Näsduk i bröstfickan, klockkedja, knapphålsblomma, slag på byxorna och annat krafs ska också bort tycker han. Men å…

Visa originalinlägg 197 fler ord

4 reaktioner till “Vad en lycklig vintageman måste ha i sin garderob

  1. Jag har en stor svaghet för ”self-help books” i största allmänhet, och för något föråldrade sådana i synnerhet. Detta inlägg påminner mig om två av mina favoriter, som också är från 30-talet: ”Live Alone and Like It” och ”Orchids on Your Budget” av Marjorie Hillis. Ingen av dem handlar i första hand om kläder, men ämnet figurerar i båda, som ger underbara råd till den framåt unga kvinnan om hur hon bör leva sitt liv, inklusive hur hon bör bygga upp sin basgarderob. Ja, de är förstås väldigt otidsenliga… på ett sätt… men den som lever enligt Marjories råd får ett glatt och elegant liv, skulle jag vilja påstå. I gengäld för den glädje Vintagemannens blogg ger mig vill jag alltså varmt rekommendera dessa två små juveler till såväl Vintagemannen som Vintageqvinnan! (Se för övrigt nedanstående länk för ytterligare information.)

    http://www.openlettersmonthly.com/second-glance-marjorie-hillis/

  2. Häftiga outfits Ingmar! Jag hivade en Harris tweedkavaj på grovsopen. Jag förstår att det är en dödssynd men jag hade mina skäl. Du får komplettera med en grosshandlarvilla!
    Så fina ni var på bröllopet! Kram Kickan

      1. Alldeles rätt. Jag både lämnar på Röda Korset och gör kap. Men tweedkavajen var inte så fräsch…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s