Hur man får ett par 30-talsskor att dansa igen.

Min blivande hustru behöver ett par gyllene skor, dock inte sådana som Bröderna Herreys hade, utan ett par som passar till en lång klänning från 1930-40-talen. Hon hittade ett slitet par hos Ateljé Femman i Sollentuna. Men tyvärr, sulorna håller inte att dansa hela natten i. En sån tur att skomakarna hos MANO på Riddargatan finns. Kolla här:

Före och efter

Skorna var rätt slitna. Och att sulorna var utslitna syns kanske inte på bilderna, men VintageQ säger att det inte var nån tvekan när hon provade dem. – Dessa håller inte för en hel fest, sa hon bestämt. Går de att renovera?

Vi gick till MANO Skoservice. – Jo det går nog, sa de, om vi får lite tid.

Innersulan var ganska nedtrampad och gav inte någon svikt längre. Men VintageQ ville inte ha nya sulor. Det skulle lysa för mycket nytt, tyckte hon, så de togs varsamt bort.

Sen skulle främre delen av yttersulan bort. Det som blev kvar ser ju rent äckligt ut. Kan dessa gamla skor verkligen renoveras?

Jodå, limma på en ny sula och låt torka i press. Sen sitter de som berget. När de torkat måste sulan skäras ren.

Nya yttersulor på plats. Nu börjar det arta sig. Det kan nog bli ett par dansskor igen.

Guldskor Mano 2016-04-30 (12)

Nya sulorna färgas in så att ingreppet inte syns.

Guldskor Mano 2016-04-30 (13)

Och så på med nya klackar.

Som jag skrev, de gamla innersulorna skulle vara kvar. Men de har fått svikten tillbaka genom ny kork på undersidan. Nu är det nästan klart.

Sådärja. Det kan man inte tro, att det var ett par bräckliga vrak alldeles nyss. Dansen kan börja.

Guldskor Mano 2016-04-30 (13C

– Får jag lov?

2 reaktioner till “Hur man får ett par 30-talsskor att dansa igen.

  1. Underbara skor, och väl värda en totalrenovering! Jag tog själv ett par totalt utslitna skor, som verkligen var vrak, till skomakaren för ett tag sen. Inte vintage i och för sig, de var helt nya när jag köpte dem för sex-sju år sen, men jag älskar dem och modellen finns inte att köpa längre. (Jag ångrar SÅ att jag inte köpte två par – eller fler, för de fanns i flera färger. Borde köpt två par svarta, ett par bruna och ett par röda… Nåja.) Jag hade använt dem ett bra tag efter att de egentligen var slut, de hade visserligen klackats om flera gånger, men nu trodde jag verkligen att det var över. Innan jag slängde dem så bar jag i alla fall iväg dem till min fantastiska skomakare här i Lund. En vecka senare hämtade jag ut ett par till synes helt nya skor, till ett pris av 300 kronor. Magi.

  2. Ja, en bra skomakare och en bra skräddare är nödvändiga i vår tid. Och visst är det prisvärt. Mycket mer prisvärt än alla märkesvaror som kostar 12 gånger produktionskostnaden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s