Bli inte blöt om fötterna idag

Fred & Matt 20150323

Ett par moderna bottiner – eller overshoes – från Fred & Matt. De bästa jag någonsin haft. Tyvärr är de inte riktigt vintage. Läs mer nedan.

Bottiner

Bottiner är en yttersko i gummi med lite högre skaft för att helt täcka sina fina läderskor. De har dragkedja eller knäppning. De vänstra är svenska från Tretorn och de högra med textilskaft är norska från Viking.

Galoscher

Swimms galoscher (2)

Galoscher är en låg yttersko av gummi som bara täcker nedre delen av skon och som saknar knäppning eller låsning. Dessa, en lyxvariant från Swims, är ganska tunna, mjuka som kondomer och därför smidiga att ta på och av. Problemet är att det lätt kan bli punktering på sandade gator med vasst grus. Gamla stela galoscher var mycket kraftigare, men de glappar lätt när man går. Notera de gamla fina galoschmärkena. Det är för att man inte ska ta fel i stadshotellets garderob.

Pampuscher

Pampuscher 003

Pampuscher är en elegant damvariant av bottiner som ofta har plats för en liten damklack. Många pampuscher är pälsbrämade.

Fred & Matts overshoes är det moderna alternativet

Fred and Matt (4)

Moderna bottiner från Fred & Matt som förenar det bästa. De är vattentäta, lätta, mjuka och smidiga och går så högt upp att de skyddar hela skon. Man märker knappt att man har dem på sig. Köp sådana bums!

En slamkrypare

Retro 010

Nummer 1/2016 av Tidningen Scandinavian Retro kom i min brevlåda igår. Där redde jag ut ett missförstånd om Kar de Mummas slamkrypare som visade sig vara bottiner. Läs gärna den utmärkta tidningen.

 

3 reaktioner till “Bli inte blöt om fötterna idag

  1. min kvällslektyr var Retro och det gladde mig att du redde ut skodonsbegreppen – jag fräste ilsket åt tabben när jag först läste förra numret! Undrar just om det finns nytillverkade pampuscher också – förr hittade man dem ofta på Myrorna men ny var det längesen och mitt slitpar är på väg att spricka!

  2. Nej, jag har ingen kännedom om var den nya pampuschfabriken skulle vara belägen. Och du har rätt i att gammalt gummi torkar och spricker. Jag får vara försiktig när jag tar av och på mina gamla bottiner. De går nog inte att laga när de ger sig. Tur att Fred & Matt finns.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s