Det är minsann inte varje dag man springer på något sånt här fint. Jag gick för några dagar sen in hos Old Touch, en butik i den absoluta vintagetoppen, för att se om de hade nån fin julklapp till VintageQ. Och det hade de kanske, det visar sig på julafton.
Efter en lång stund sa Marina till Birgitta. – Har du visat honom KOSTYMEN?
Nä. Men så gick hon och hämtade den. Jag provade kavajen och måttade byxorna framför mig. Det var en aning för trångt. – Jag tar den, sa jag. – Ska du inte prova byxorna? frågade Birgitta. – Nä, jag tar den. svarade jag tvärsäkert, för jag hade kollat hur mycket sömsmån det fanns i midjan och i kavajen och hur breda fållar det fanns att lägga ner på byxan och kavajärmarna. De var generösa med tyg förr. Det är mycket snålare idag, finns ingenting att lägga ut.
Är man sedan trygg med att ha en bra skräddare, som George på Mari-Lena, så visste jag att det här fixar han lätt. Här kommer en bildserie som visar hur kostymen växte en storlek.
Smala byxor är inget vidare
Midjan var lite för trång. Det väller ut lite oroväckande mycket på den vänstra bilden. Nu är byxan bekväm.
Det var rejäl sömsmån förr. Nu är det inte så mycket kvar.
2,5 + 2,5 centimeter var inga problem
Korta byxor duger inte i längden
Jag släppte ner de gamla slagen för att se om det skulle räcka att både lägga ner och göra nya slag. Här är det verkligen ett gränsfall. Vad gjorde George då?
Fusk-slag så klart- Här ser du hur grunda de nya slagen är. Men i ett så här grovt tyg syns det knappt, om man inte vet om det.
Hur vet du att kostymen är från 1954?
Man läser innantill. I alla skräddarsydda kostymer brukar det stå vem som är skräddaren, vem som har beställt den och när den levererades. Så kolla noga i innerfickorna. Här ser vi att den är från Birmingham, Alabama, USA, sydd hos Marc Linx och att den levererades den 8 december 1954. Den blev alltså 65 år i början av december 2019. Vad köparen hette får du försöka uttolka själv.
Kavajen fick också mer vidd och längre ärmar.
Den gick inte riktigt att knäppa över magen, som synes. Och som tur var fanns det fem centimeter fåll att lägga ner på ärmarna.
Sådär. Nu sitter den perfekt. Tack George.
Sen var det bara att ge sig ut på stan och känna sig frän
Färden gick till Nordiska Museet i Stockholm och den mycket angelägna utställningen ”Arktis medan isen smälter”. Där inser man, om man inte gjort det förut, att köpa nya massproducerade kläder inte är hållbart. Så häng med, köp bara närproducerat kvalitetsarbete eller second hand. Det är rent otroligt vilka fina kläder man kan hitta i den cirkulära ekonomin.
Oerhört vacker kostym, jag gillar tyget och att den är dubbelknäppt. God jul Ingemar!
Tack detsamma.
Så stilig kostym och vilket hantverk!
Min mamma var född och uppvuxen i en liten by i Småland på 20-talet. Morfar var byns enda lanthandlare. I byn fanns två skräddare och mamma berättade om hur det gick till när byns herrar kom för att köpa tyg och tillbehör till sina kostymer. Det var en lång procedur som kunde ta en hel eftermiddag. Mamma kunde räkna upp allt som behövdes och alla speciella namn på innerfoder, hyskor, hakar, knappar etc. Viktigast av allt var att inköpet skulle avslutas med en snaps på morfars kontor. Då ville alltid mamma vara med. Tror t o m hon kunde få ett litet glas, tjatig och van att få som hon ville.
Slow fashion med äkta shoppingglädje. Mycket bättre än idag.
Å, så snygg! Ser fram emot ett inlägg som visar hustruns julklapp också, för jag gissar att det blev något från Old Touch där också…
Ja, något mycket enklare. En gammal blus. Den dyker nog upp i flödet en vacker dag.