Nu börjar vårt äventyr som tågluffar-influencers. Då måste man förbereda sig ordentligt med gamla guideböcker.

Vi blev otroligt häpna den dag vi kom hem från vår Köpenhamnsresa. Det låg ett mail i inkorgen som sa; Vi vill skicka ut er med tåg i Europa. Det kan väl inte vara sant, tänkte vi. Jo, det var det. Interrailtjänsten ”Europarunt.se” anlitar olika bloggare för att resa runt med tåg i Europa och blogga om sina fantastiska äventyr. Nu har turen kommit till Vintagemannen och VintageQ.

Anne-Marie Lindstedt 2019-11-08 (3)Malmö Central har en inspirerande Europakarta med gyllene tåglinjer.

– Vart vill ni resa? Efter lite funderande kom vi fram till att julmarknader i Tyskland vore trevligt. De där små pittoreska städerna i Harzbergen. Korsvirkesidyllerna  som ser ut som de vore skapade av Walt Disney. Eller Lübeck kanske.

Och så fyller ju Bauhaus 100 år. Nittonhundratalets mest inflytelserika design- och arkitekturskola. Vi är arkitekturnördar som brukar åka på egenarrangerade temaresor, så en tur till Weimar och Dessau har stått på önskelistan. Där har de putsat upp sina muséer och byggnader till jubileet.

2006 byggde vi och barnen Ludwig Mies van der Rohes paviljong i Barcelona från 1929 som pepparkakshus. Notera Barcelonastolen i engelsk konfekt. Så nördiga är vi på Bauhaus. Less is more, eller…

– Kör till, sa Europarunt.se. Så den 3 december åker vi från Stockholm. Vi mellanlandar i Malmö, men sen blir det Tyskland i åtta dagar.

Vi började med att dammsuga antikvariaten på gamla guideböcker

Vi åker inte bara omkring i vintage- och second handkläder. Vi reser med gamla guideböcker också (kolla mina tidigare blogginlägg nedan). Vi har letat resevägledningar för norra Tyskland från 1920-talet och framåt. Det är bara ett problem, efter kriget spärrade järnridån vägen för alla turister. Mellan 1945 – 1989 var en semesterresa i det kommunistiska Östtyskland lite mer problematisk, så alla guideböcker efter kriget handlar bara om Västtyskland.

IMG_E2353

8 tyska städer kom ut 1931. Det är extra intressant med en guide som reste runt före andra världskriget. Ellen Rydelius är den svenska guidebokens Grand Old Lady, och nästan alla hennes böcker heter något på åtta; 8 dagar, 8 städer, osv.

I början av 50-talet startade massturismen. Då kom det också många nya guideböcker för att vägleda alla ovana resenärer. Här ett bra urval från 1954 till 1959. Sigge Hommerberg blev Ellen Rydelius arvtagare. Och Ria Wägner, som var dotter till Ellen, förde familjetraditionen vidare. Men som sagt, de böckerna täcker inte östra delen av vår resa. Östtyskland var stängt.

Okejdå, vi kollar på nätet och går till biblioteket också.

Vi brukar ha tre källor när vi är ute och tågluffar

  1. Gamla guideböcker. Eftersom de mest innehåller text får man en personlig och målande beskrivning av hur resmålet är. Visst finns det platser som har förändrats mycket av bomber eller stadsplanerare, men det är också intressant att få uppleva hur städer  växt och förnyats.
  2. Gratisinformation om resmålen på nätet och på turistbyråer, så att vi inte missar sentida höjdpunkter
  3. Moderna guideböcker. Visst finns det massor av nyttig information i Lonely Planet m.fl. men vi kollar hellre personligt skriva guider med ett urval av lite udda sevärdheter. De kan heta nåt på Hidden…, Secret… eller Balla ställen i…

Bauhaus i Weimar och Dessau fyller 100 år

Bauhaus DDR 1980Östtyska frimärken från 1980. Påpassligt utgivna till 61-årsjubiléet.

Det finns massor av coffee table books om Bauhaus som handlar om arkitektur och design. Som tur är hade vi tidigare köpt en Bauhaus Travel Book också, så att vi kan planera vår resa till olika märkesbyggnader.

Nu känner vi oss väl förberedda. Då gäller det att lägga upp själva rutten.

Vi började planera i mitten av oktober. Två månader kvar. Det var alldeles för sent. I Harzbergens  mysiga julmarknadsstäder Goslar, Wernigerode och Quendlingburg fanns det inte ett enda hotellrum kvar de dagar vi hade tänkt åka dit. (Så har du tänkt fara dit så måste du börja planera många månader i förväg.)

Vad göra? Det blir ett första stopp i Lübeck. Där finns en berömd julmarknad som många svenskar brukar besöka. Europarunt.se som hjälper oss med att boka tågbiljetter och hotellrum hittade ett hotell som alla gamla guideböcker nämner, nära både järnvägsstationen och den berömda stadsporten. Men stans mest legendariska restaurang i Schiffergesellshaft med anor från 1535 var naturligtvis fullbokad. Det får bli Rathauskeller från 1666 istället.

Lubeck

Julmarknaden och marsipanen väntar på oss.

Efter Lübeck börjar vår Bauhausexpedition. Första anhalt blir Weimar, en stad som tyskarna själva vallfärdar till. Staden har ju en lysande kulturhistoria med Goethe och Schiller och det var därifrån Tyskland regerades innan Hitler tog makten. Nu finns där ett helt nybyggt Bauhaus-museum som det ska bli kul att se.

Nästa resmål är Leipzig, eller Hypezig som moderna guider skriver; ”Det nya Berlin”. Förväntningarna är stora på att det ska vara en spännande stad.

IMG_2849Vi har förberett oss genom att gå till Malmös tekniska museum och kolla en gammal Trabant. Det lär finnas guidade DDR-turer i Leipzig där man kör runt i gamla Trabant-bilar. 

IMG_3145Här får vi öva den knaggliga skoltyskan. Vi har hittat två gamla guider, dels en Griebens från 1920 och en östtysk från 1971. DDR är också historia. 

Tredje stoppet på vår Bauhausresa blir Dessau. Det var där Bauhaus verkligen gjorde avtryck i designhistorien. Vi får till och med bo i de gamla elevbostäderna från 1925. De är öppna för alla att boka.

Gropius 1930

Walter Gropius grundade Bauhausskolan och var rektor där 1919-1928

Håll i hatten – snart kör vi!

IMG_2887

Varje resdag kommer vi att uppdatera vår blogg. Du kan följa oss både på Vintagemannen.se och på Europarunt .se. Välkommen med på vårt äventyr. Nästa blogginlägg kommer att handla om hur vi planerar vår packning inför resan.

Läs mer om våra tidigare ”vintageresor” med gamla guideböcker:

Är ni kloka som tågluffar med gamla guideböcker? Ja, det är vi, jättesmarta.

Att tågluffa med en guidebok från 1937

Vilken är den bästa guideboken från 1900-talet?

Vinjettbild EuroparuntTack Gugge Zelander för den fina bilden du tog på oss.

3 reaktioner till “Nu börjar vårt äventyr som tågluffar-influencers. Då måste man förbereda sig ordentligt med gamla guideböcker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s